“Kondomin käyttö aiheuttaa erimielisyyksiä. Kumppanini kieltäytyy käyttämästä kondomia seksin aikana. Hänen mielestään hänen erektionsa kärsii, kun hän joutuu laittamaan sen ylleen. Myöskään tunto ei ole hänen mielestään samanlainen kuin ilman kondomia. Tämä asia on vaikea, koska en haluasi joka kerta pilata yhteistä seksiä esittämällä kondomivaatimustani. Mitä teen?”

Hei! Kiitos kysymyksestäsi! Sinua harmittaa, että teillä on eri näkemykset, mitä hyvään seksiin kuuluu. Olette ilmeisesti kuitenkin keskustelleet asiasta, koska kumppanin syyt kondomin käytöstä kieltäytymiselle on tiedossa. Kondomivaatimuksesta ei tarvitse tinkiä. Seksiin ei myöskään tarvitse suostua, jos kondomia ei ole mukana alusta loppuun asti.

Kondomin käyttö on helppoa, edullista ja kätevää, kun sen käytön opettelee oikein. Parhaimmillaan kondomin laittaminen voi olla luonteva osa esileikkiä.

Näin lisäät kondomin käyttömukavuutta

Kondomin käyttömukavuutta lisää sopivan kokoinen kondomi. Sopivan kokoinen kondomi ei saa puristaa liikaa, eikä tuntua liian löysältä. Jos on allerginen kumille, voi valita lateksittoman kondomin, minkä vuoksi sen käyttö on ilman allergisen reaktion vaaraa miellyttävämpää.

Kondomin pinnassa on usein valmiina liukuvoidetta mukana, mutta sen lisääminen tekee seksistä sujuvaa ja lempeää. Tavallisen kondomin kanssa voi käyttää niin vesi- kuin silikonipohjaisia liukuvoiteita. Öljypohjaiset saattavat haurastuttaa kondomia, jolloin se voi rikkoontua helpommin.

Erikoisominaisuuksilla, esimerkiksi nystyröillä muotoillut kondomit, voivat lisätä kumppanin nautintoa.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös kondomin paksuuteen. Valitsemalla tavallista ohuemman vaihtoehdon, joka tuntuu mahdollisimman vähän antaen kuitenkin saman suojan kuin peruskondomi.

Käyttömukavuuteen vaikuttaa myös asenne kondomia kohtaan. Jos ajattelee, että se vain pilaa nautinnon, niin silloin se sen varmasti tekeekin.

Vahvista erektiota ja kokeile penisrengasta

Penisrenkaan voi laittaa erektiossa olevan peniksen juureen. Penisrengas vahvistaa erektiota ja pitää myös kondomin paikoillaan paremmin. On luonnollista, että erektio menettää vahvuuttaan kondomin laittamisen ajaksi, mutta se vahvistuu kyllä siitä uudestaan.

Jos tavallisen kondomin käyttö kaikesta huolimatta tuntuu kumppanistasi epämiellyttävältä syystä tai toisesta, voit aina valita ns. naisten kondomin. Naisten kondomi on samalla tavalla pussimainen suoja kuin tavallinenkin kondomi, mutta isompi ja se laitetaan emättimen sisälle niin, että auki oleva puoli jää vulvan päälle antaen samalla suuseksisuojan.

Kondomin käyttö suojaa seksitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta

Kondomin käyttö on melkeinpä ainut tapa suojautua samaan aikaan sekä seksitaudeilta että ei-toivotulta raskaudelta. Seksitauteja voi kantaa vaikka oireita ei olisikaan. Sen vuoksi kondomin käyttö on tärkeää, jos on uudessa suhteessa, eikä ole takuuvarmaa tietoa seksitautien olemattomuudesta. Paras tapa selvittää seksitautien mahdollisuus suojaamattoman seksin jälkeen, on käydä sukupuolitautitestissä. Paras keino suojautua seksitaudeilta on välttää suojaamattomia seksikontakteja. Ei-toivotulta raskaudelta voi toki suojautua muillakin tavoin.

Seksi on usein nautinnollisempaa, mitä paremmin sen aikana on tietää olevansa turvassa. Turvaa tuo muun muassa ehkäisyn käyttö. Kondomi kannattaa olla käytössä muulloinkin, kuin vain penis-emätinyhdynnässä. Tavallisesta kondomista saa myös auki leikkaamalla suuseksisuojan vulvalle ja peräaukon limakalvoille. Suuseksisuojan käyttäminen on tärkeää, koska mahdolliset seksitaudit leviävät myös suuseksin välityksellä. Kondomi on tärkeää olla mukana myös anaaliseksissä, jotta ehkäistään mahdolliset tulehdukset ja seksitautien leviäminen. Seksilelujen käytön aikana on hyvä myös käyttää kondomia, jotta seksivälineet on helpompi pitää hygieenisinä ja käyttökelpoisina pitempään. Kondomi on erityisen tärkeää seksivälineiden kanssa silloin, jos ne ovat yhteiskäytössä. Kondomi kuuluu vaihtaa aina uuteen, anaaliseksistä emätinseksiin siirryttäessä.

Terveisin, Veera

Liittyviä artikkeleita