Sukuelimille on ominaista tuottaa lisäkosteutta kiihottuessa. Emättimeen lisäkosteutta erittyy Bartholin rauhasista. Vastaavasti penis tuottaa kosteutta Cowperin rauhasesta ja se näkyy niin sanottuna touhutippana peniksen päässä. Käytännössä molempien rauhasten erittämän kosteuden tarkoitus on valmistella kehoa yhdyntään ja kokemaan mielihyvää.

Yleensä seksi tuntuu sitä miellyttävämmältä mitä kosteampia ja kiihottuneimpia sukuelimet ovat. Kosteuden määrän erittyminen on kuitenkin jokaisella yksilöllistä, eikä se kulje aina käsikädessä halun kanssa; vaikka olisit kuinka kiihottunut, voi limakalvojen kostuminen jäädä vähäiseksi. Erilaiset liukuvoiteet ovat erityisen hyödyllisiä silloin, kun omat kehon liukasteet jäävät vähäisiksi.

Liukuvoide voi toimia lisäliukasteena, jotta seksin harrastaminen joko yksin tai kumppanin kanssa olisi nautinnollisempaa. Kosteat sukuelimet herkistävät miellyttävällä tavalla kosketuksen tuntua. On myös hyvä muistaa, että seksi ei ole kuitenkaan sama asia kuin yhdyntä, vaan yhdyntä on vain yksi seksitapa.

Liukuvoiteen tarve eri elämän vaiheissa

Limakalvojen kostumiseen vaikuttavat monet eri seikat, kuten esimerkiksi ikä, terveys ja sen hetkinen elämäntilanne. Kiihottuminen ja kostuminen voi siis olla tietyissä elämänvaiheissa täysin erilaista kuin ennen. Raskaana ollessa, synnytyksen jälkeen, imettäessä tai silloin, kun vaihdevuodet ovat ajankohtaiset, voivat limakalvosi tarvita liukuvoidetta joko kosteuttamiseen tai seksin liukasteeksi. Vesiliukoista liukuvoidetta voi käyttää apuna myös tamponin ja kuukupin asettamisessa paikoilleen.

Myös stressin, joidenkin lääkkeiden käytön, ehkäisyvalmisteiden, psyykkisten ja fyysisten sairauksien seuraksena voi ilmetä kostumisongelma. Usein liukuvoide hankitaan juuri silloin, kun huomataan, että yhdyntä ei suju kuivien ja aristavien limakalvojen takia. Kuivat ja aristavat limakalvot ovat rikkoutuessaan  herkempiä altistumaan tulehduksille. Liukuvoiteen voi siis hankkia vain hoitomuodoksi limakalvoille. Liukuvoiteen käyttäminen ei  edellytä kuivia, aristavia limakalvoja tai kipeää yhdyntää, mutta niihin se toki auttaa.

Seksuaalielämän ei tarvitse loppua siihen, että limakalvot ovat kuivat. Seksuaalinen hyvinvointi on tärkeää kaikissa elämänkaaren vaiheissa. Jokainen saa itse päättää, haluaako harrastaa seksiä ja millainen seksi on itselle hyvää. On hyvä tietää, että itseä tyydyttävään seksuaalielämään on tarjolla vaihtoehtoja, jotka edistävät sitä.

Liukuvoide sopii yhtälailla peniksen kuin emättimen limakalvoille. Penistä stimuloitaessa kädellä tai jos käytössä on tekovagina, on liukuvoiteen käyttö paikallaan. Kuiva hankaus voi ärsyttää peniksen päätä ja aiheuttaa haavaumia. Jos emätin ei kostu tarpeeksi, herkät  ja kuivat limakalvot voivat seksilelujen, peniksen tai käden aiheuttaman kitkan takia rikkoutua. Tällöin seksi voi olla kivuliasta.

Puuduttavista liukuvoiteista voi olla apua, jos herkkä siemensyöksy häiritsee. Huomioitavaa on, että puuduttavien liukuvoiteiden kanssa kannattaa käyttää kondomia, jos harrastat yhdyntää. Puuduttavaa ainesosaa voi siirtyä kumppanisi limakalvoille ja se ei aina ole kumppanista toivottavaa. Liukuvoidetta voi käyttää myös ahtaan ja kireän esinahan veyttämiseen.

Joskus penis voi olla sen verran kookas, että liukuvoidetta kannattaa lisätä sisääntyöntymisen helpottamiseksi. Jos taas erektiosta haluaa pitkäkestoisemman ja vahvemman, voi verenkiertoa vilkastuttavista liukuvoiteista olla hyötyä. Verenkiertoa vilkastuttavia liukuvoiteita voidaan levittää myös pelkästään klitorikselle. Ne voivat helpottaa orgasmin saamista, jos on huomattu sen muutoin olevan tuhannen mutkan takana.

Anaaliseksissä liukuvoiteen käyttö peräaukon sisä- ja ulkopuolella on erittäin suositeltavaa, vaikka peräaukkoon ei edes mentäisi sisälle asti. Hyvä liukuvoide saa kosketuksen tuntumaan paremmalta myös anaalin alueella. Penetroitaessa peräaukkoon joko peniksen tai seksilelujen avulla, liukuvoiteen käyttö on ehdottoman oleellista, sillä anaalissa ei ole luonnollista kosteutta, joka valmistaisi sitä seksiin. Ilman liukuvoidetta anaalin alueelle voi tulla helposti kipeitä haavaumia ja bakteerien leviämisriski kasvaa. Pitkäkestoisen luisto on osa anaaliseksin nautinnollisuutta. Liukuvoiteet peppuleikkeihin löydät täältä.

Ei siis ole väliä, kenen laatikosta liukuvoide nostetaan. Pääasia on,että se nostetaan!

Seksuaalisen nautinnon löytämisessä on oleellista, että tuntee ja löytää omat tapansa ja tarpeensa. Sooloseksi on hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja nautintonsa lähteisiin. Kun oma keho on tuttu ja sen hyväksyy sellaisena kuin se on, on seksikumppanillekin omat toiveet helpompi kertoa. Lue lisää sooloseksistä täältä.

Seksin harrastaminen ja siitä nauttiminen joko yksin tai yhdessä lisää mielihyvähormonien määrää ja näin ollen nostaa mielialaa ja vähentää stressiä. Olisi harmillista, jos vain ne, joiden sukuelinten rauhaset tuottavat runsaasti kosteutta, saisivat kokea sen nautinnon. Hyvä liukuvoide antaa jokaiselle mahdollisuuden kokea mielihyvää ja nautintoa. Tutustu Huippukivan liukuvoidevalikoimaan täältä.

Seksuaalineuvojalta voi saada yksilökohtaista tietoa ja ohjausta aiheesta.

Liittyviä artikkeleita