“Olen mies ja haluan joskus pukeutua naisten vaatteisiin. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että kiihottuisin niistä. Tämä piirre on vain vuosien mittaan vahvistunut. Olen testannut vaimoni vaatteita salaa, ja se tuntuu luontevalta. Vaimoni ei tiedä tästä. Haluaisin kyllä kertoa, mutta en uskalla koska pelkään hänen reaktioitaan. Miten voisin paljastaa asian vaimolle, ?”

Kerroit halustasi pukeutua naisten vaatteisiin. Kerroit myös kokeilleesi vaimosi vaatteita, mutta et uskalla kertoa hänelle siitä, koska et ole varma, miten hän reagoi siihen. Kysyt, mitä voit tehdä. Oletan, että kysyt neuvoa, kuinka tulla niin sanotusti kaapista ulos.

Tarve ilmentää itsessään toista sukupuolta tai eläytyä toiseen sukupuolen rooliin.

Puhutaan transvestisuudesta, kun mies haluaa korostaa naisellista puoltaan aika ajoin.

Usein transvestisuus on ollut olemassa oleva jo elämänkaaren varhaisessa vaiheessa, mutta moni saattaa pitää piirteensä piilossa pitkälle aikuisikään saakka ennen kuin paljastaa sen muille. Sinäkin olet siis voinut kantaa sisälläsi jo pitkään salaisuutta, jolla pelkäät olevan vaikutusta siihen, miten vaimosi suhtautuu sinuun, jos se paljastuisi. Sukupuolikokemus on jokaisella yksilöllinen ja jokaisella on oikeus toteuttaa tarvettaan eläytyä toiseen sukupuoleen.

  • Transvestiitille pukeutuminen ja muu laittautuminen ei merkitse sitä, että haluaa olla toista sukupuolta kuin se mikä on syntymässä määritelty, vaan se on vain tarve ilmentää itsessään toista sukupuolta tai eläytyä toiseen sukupuolen rooliin.
  • Transvestiitti ei siis ole tyytymätön siihen sukupuoleen, johon on syntynyt. Seksuaalisesta suuntautumisesta se ei kerro mitään.

Moni transvestiitti on hetero seksuaaliselta suuntautumiseltaan.

On hienoa, että uskallat jo myöntää sen itsellesi, että tykkäät miehenä pukeutua naisille perinteisesti tyypillisiin vaatteisiin ja se on osa sinua. Se voi olla ulostulosprosessin kannalta tärkein ja rohkein askel. Ei ole aina helppoa olla oma itsensä maailmassa, jossa ennakkoluulot ja epätietoisuus erilaisuudesta riistävät tilaa yksilöllisyydeltä. Moni saakin ensimmäiseksi positiivista vahvistusta itsetunnolleen ja omalle ainutlaatuisuudelleen vertaistensa joukossa. Onko sinulla jokin sellainen kontakti, jossa voisit saada vertaistukea samalla tavoin sukupuolen kokevista? Se voisi saada sinut vakuuttuneeksi siitä, että sinulla on oikeus olla sellainen kuin olet.

Voi olla stressaavaa, jos sukupuolen kokemista rajoitettaisiin vain tiettyjen sukupuoleen liittyvien ulkoisten piirteiden mukaan tai sille määriteltäisiin stereotyyppisesti käyttäytymissäännöt ulkoisesti tehtyjen päätelmien mukaisesti. Se, että yrittää piilotella jotain osaa itsessään ja sukupuolikokemuksessaan, voi olla raskasta henkisesti. Se, että haluaa pukeutua vaatteisiin, meikata tai muutoin ilmentää toista sukupuolta, on sukupuolen moninaisuutta.

On vaikea vastata siihen, mikä voisi auttaa juuri sinua ja juuri sinun vaimoasi käsittelemään transvestisuuttasi.

  1. Voi olla, että pelkäät vaimosi reaktiota turhaan. Hän voi olla kiitollinen, että uskoudut hänelle sinun elämääsi vaikuttavasta piirteestä ja luotat asiasi hänelle. Voit korostaa vaimollesi, että transvestisuus ei ole kenenkään syytä, eikä varsinkaan liity vaimoosi millään tavoin, että haluat ilmentää sukupuolesi naisellista puolta. Avoimesti kertominen on kenties paras keino säilyttää kunnioitus ja luottamus. Jos vaimosi ei hyväksy kokemustasi, voi kuitenkin olla ylpeä siitä, että uskallat olla rohkeasti sellainen kuin olet.
  2. On myös mahdollista, että vaimosi ei voi uskoa todeksi kokemustasi ja voi kokea sen loukkauksena. Voi olla, että vaimollesi herää kysymyksiä ja vaikeutta ymmärtää jotain siihen liittyvää. Voi olla, että ulostulosi aiheuttaa kriisin suhteessanne. Moni asia ulostulossasi saattaa herättää ristiriitaisia ajatuksia ja tunteita. On hyvä käydä läpi ne ja pohtia, mistä ristiriidat johtuvat. On tärkeää kuunnella empaattisesti hänen tunteitaan, niin kuin sekin, että jaat omat tuntemuksesi hänelle. Keskustelun ja kaikenlaisten tunteiden hyväksyntä kuitenkin auttaa asian käsittelyssä. Kenties ennemmin tai myöhemmin hän huomaa mahdollisesti hyvän olosi, kun sinun ei tarvitse piilotella piirrettäsi ja hyväksyy asian.
  3. Voit myös valita vaihtoehdon, ettet jaa kokemusta transvestisuudestasi kenellekään. Saat pitää sen omana asianasi, jos haluat. Kertoa voit sen sitten, kun olet valmis, jos haluat. Voit pukeutua omassa rauhassasi niin kuin haluat ja olla niin kuin itsestä hyvältä tuntuu. Ehkä voisit kuitenkin hankkia omia vaatteita ja muita tarvikkeita, joita käytät. Jokaisella on oikeus henkilökohtaisiin tavaroihin.
  4. Voitte vaimosi kanssa myös hakeutua yksin tai yhdessä seksuaalineuvontaan tai -terapiaan, jossa voitte käsitellä tranvestisuuttasi ja siihen liittyviä ajatuksia.

Terveisin, Veera

Liittyviä artikkeleita