Itsetyydytys eli masturbointi on ihana ja turvallinen tapa nauttia omasta kehosta ja seksuaalisuudesta. Masturboimisessa ei ole mitään hävettävää tai likaista. Se on osa normaalia ja luonnollista seksuaalielämää. Itsetyydytyksessä opit, mikä sinusta tuntuu hyvälle ja millainen kosketus voisi tuoda mielihyvää myös seksissä kumppanin kanssa. Sooloseksistä on lupa nauttia niin  sinkkuna kuin parisuhteessakin. Sen harrastaminen ei tarkoita, että olisi tyytymätön seksiin suhteessa.

Jokaisen keho on erilainen, siksi itsetyydytyksessä ei ole yhtä ja oikeaa tapaa. Oikea keino selviää vain kokeilemalla.

Hurmokseen omin käsin

Penistä voi hyväillä käsin juuri sillä tavoin ja siinä tahdissa kuin se itselle mukavimmalta tuntuu.
Esinahan liikutteleminen koko peniksen varren mitalta voi tuntua hyvältä, kun saa leikitellä kosketustavoilla, kenties jopa viivytellä nautinnon huippuaan.

Kun tekee sooloseksiä käsin, on hyvä lisätä liukuvoidetta, jotta ei tulisi vahingossa hanganneeksi peniksen ihoa rikki. Myös kosketus tuntuu pehmeämmältä liukuvoiteen ansioista. Erityisesti terska kiittää lisäkosteutuksesta.

Jos esinahkaa ei ole, on käytettävä mielikuvitusta ja kokeiltava erilaisia tapoja koskettaa tai käyttää vaikka seksileluja hyödyksi.

Kivesten ja peräaukon väliin jäävä väliliha aistii kosketusta herkästi ja nautinnollisella tavalla. Välilihan painelu voi stimuloida eturauhasta ulkoapäin ja saada aikaan hurmoksellista nautintoa. Myös pelkästään kivesten tai peräaukon hyväilyä kannattaa kokeilla.

Peräaukossa on runsaasti hermopäätteitä, joiden stimulointi voi tuntua kiihottavalta. Jos peräaukkoon laittaa anaalitapin, siksi aikaa, kun hyväilee itseään käsin penistä, voi nautinnon tunne kasvaa. Nautinto voi tuntua intensiivisemmältä, kun peräaukossa on täytettä, koska peräaukossa olevat hermot ovat yhteydessä sukuelimiin. Peräaukon kautta tie vie myös eturauhasen puolelle, joka voi antaa suurta nautintoa.

Kehoa kannattaa kosketella joka puolelta, sillä joka puolelta, yllättävistäkin kohdista, voi löytyä erogeenisiä pisteitä, joissa kosketus tuntuu kiihottavalta.

Masturboiminen lelujen kanssa

Miesten itsetyydytystä silmällä pitäen on kehitelty varsin mittava valikoima miesten seksileluja. Ne ovat seksin apuvälineitä, joita mies voi käyttää monipuoliseen itsetyydytykseen tai yhteisen seksin aikana lisäpiristeenä. Miesten seksilelut voivat pelkästään kiihottaa, tai saada nautinnon uusiin ulottuvuuksiin. Joskus ne voivat olla apuvälineitä, jos kärsii sairaudesta tai jostain muusta vaivasta, joka vaikeuttaa sooloseksiä, kuten esimerkiksi lihasheikkoudesta.

Miesten seksilelujen käyttöä ei ole pidetty yhtä voimaannuttavana kuin naisilla vibraattoreiden käyttöä. On hyvä muistaa, että miehelläkin on oikeus seksilelujen käyttämiseen näin halutessaan ja siinä ei ole mitään paheksuttavaa – se on aivan yhtä hyväksi miehille kuin naisillekin, parantaen seksuaaliterveyttä ja itsetuntemusta.

Tekovaginat, -anukset ja -suut ovat materiaaliltaan usein joustavia ja kaikenlaisille peniksille sopivia. Ne tuovat uusia ulottuvuuksia sooloseksiin, kun haluaa vaihtelua omalle kädelle. Moottorilla varustetut seksivälineet lisäävät nautintoa värinällä ja penisrenkaat voivat tehdä erektiosta vahvemman ja hyväilyhetkestäsi pitempikestoisemman. Kaikkia seksileluja voi käyttää myös kumppanin kanssa.

Anaalilelut sooloseksissä

Kun anaalin aluetta haluaa kiihottaa leluilla, on hyvä valita leluja, joissa ei ole sisäänluiskahtamisen vaaraa, eli leluja, joissa on alaspäin levenevä muotoilu. Sekä anaalitapit että anaalihelmet sopivat kaikille sukupuolille.

Anaalitapin käytön tarkoituksena on kiihottaa sulkijalihaksen aluetta. Anaalihelmet ovat erikokoisia palloja vieritysten kiinnitettyinä, ja jokainen voi itse päättää monta helmeä haluaa sisäänsä laittaa. Nautintoa anaalihelmistä saa, kun ne hierovat peräsuolen seinämiä ulos vedettäessä.

Eturauhasen kiihottaminen voi olla myös osa sooloseksiä. Sen voi tehdä eturauhasen stimulointiin tarkoitetuilla seksileluilla. Eturauhasta voi kiihottaa sormella tai sen kiihottamiseen tarkoitetuilla leluilla.  Miehen eturauhanen muistuttaa saksanpähkinää niin kokonsa puolesta kuin miltä se tuntuu. Yleensä eturauhasen löytää noin 2-6 senttimetrin syvyydestä peräaukon suulta sisäänpäin. Kiihottuessaan eturauhanen tyypillisesti turpoaa. Peräaukon aluetta voi hyväillä myös sormin.

Aina anaalin alueelle kohdistuvassa seksissä on hyvä muistaa, että etenee rauhallisesti, huolehtii puhtaudesta ja käyttää liukuvoidetta. Kun sooloseksi suuntautuu anaaliin tai muuten peräaukon puolelle, on hyvä muista puhtaus ja runsas liukuvoiteen käyttö. Anaalinalueelle ei tule kosteutta muulla tavoin kuin purkista, minkä vuoksi sen käyttö on tärkeää. Ilman liukuvoidetta iho voi mennä rikki ja siten voi syntyä haavaumia.

Anaaliin kohdistuva seksin ei myöskään kuulu sattua, joten liukuvoide auttaa tekemään seksistä luistavampaa. Hygieniasta on pidettävä erityisen hyvää huolta, sillä peräaukossa olevat bakteerit eivät kuulu muille kehon limakalvoille.

Liukuvoiteen käyttö sooloseksissä

Liukuvoiteen käyttö on suositeltavaa sooloseksissä, jos käytössä on leluja tai kiihottamiseen käytetään käsiä. Vesipohjainen liukuvoide on monikäyttöinen vaihtoehto. Se sopii erilaisten materiaalien kanssa hyvin yhteen, eikä se tahraa.

Silikonipohjaisen liukuvoiteen kanssa on mietittävä yhteensopivuus eri materiaaleista valmistettujen seksilelujen kanssa. Esimerkiksi silikonipohjainen liukuvoide voi haurastuttaa silikonisen seksilelun pintaa. Toisaalta sen merkittävänä etuna on liukuvuuden säilyminen pitkään. Varsinkin anaalin alueelle pitkäkestoinen liukuvoide on tarpeen, sillä siellä ei kehity luonnollista kosteutta. Pitkäkestoisen ominaisuuden lisäksi erityisesti anaali arvostaa liukuvoiteen paksua koostumusta.

Fantasiat

Itsetyydytystä voi lelujen lisäksi värittää seksuaalisilla fantasioilla. Fantasioiminen on sallittua ja niihin uppoutuminen voi lisätä kiihottumisen määrää. Fantasioida voi mistä tahansa, eikä pään sisällä tapahtuvaa fantasiaa tarvitse rajoittaa. Joskus fantasiat voivat olla epärealistisia. Se on ihan ok. Itsetyydytyksessä omiin fantasioihin uppoutuminen voi olla nautintoa lisäävää. Fantasiat voivat olla omia salaisuuksiasi, eikä niitä tarvitse jakaa kenenkään kanssa. Niitä ei tarvitse hävetä, mutta ne saavat olla hyvällä omalla tunnolla omia yksityisiä asioitasi.

Panosta oikean tunnelman luomiseen

Tunnelmaan kannattaa panostaa, kun hakee itsekseen nautintoa kehostaan. Valitse paikka ja hetki, jossa voi rauhassa uppoutua omaan fantasiaan. Pelko siitä, että joku tupsahtaa ei-toivottuna sisälle, voi pilata tunnelmallisen sooloilusi. Sooloseksi tuokioon voi panostaa samalla tavoin kuin yhteiseen seksiin panostaisi. Toiselle toimii lämmin suihku, kynttilät, pornon katsominen, kun taas toiselle eroottisen kirjan lukeminen. Sooloseksi voi olla yhtä lailla pelkästään nopeaa paineiden purkamista iltatoimien yhteydessä. Jokainen tyylillään!

Jos elämäsi alkaa pyöriä jatkuvasti vain sooloseksin ympärillä, se haittaa arjesta suoriutumista ja ihmissuhteista tai jos fantasioissasi on jotain, mikä häiritsee mielenrauhaa pitkällä aikavälillä voi olla hyvä pohtia asiaa syvällisemmin esimerkiksi seksuaalineuvojan kanssa.

Muistettavaa on myös, ettei sooloseksin harrastamisella loukkaa kenenkään tunteita. Ketään ei saa pakottaa katsomaan kenenkään itsetyydytystä. Joskus kumppanista voi olla kiihottavaa seurata toisen itsetyydytystä. Ei kuitenkaan ole pakko antaa lupaa sivusta seuraamiseen, eikä sitä saa salaa seurata ilman lupaa.

Liittyviä artikkeleita