1. Pääsivu
  2. Seksologi vastaa
  3. Orgasmivaikeudet – Seksologi vastaa

Orgasmivaikeudet – Seksologi vastaa

”Miksi en saa ikinä orgasmia seksin aikana? Mitä voin tehdä?”

Seksologin vastaus:

Hei! Kiitos kysymyksestäsi! Sinulla on kysyttävää syistä, jotka liittyvät orgasmin kokemisen hankaluuteen. Pyysit myös vinkkejä, miten orgasmin saamista voisi helpottaa. Hyvä, että kysyit, koska orgasmi tekee hyvää kokonaisvaltaisesti ja on upea ominaisuus ihmisen kehossa, joka tuottaa mielihyvää. Sen oppiminen voikin olla vaivan arvoista, vaikkakaan se ei saa olla yhteisen seksin hampaat irvessä tavoiteltu päämäärä. Seksi voi olla mukavaa ilman orgasmiakin.

Orgasmin saamisen vaikeus voi olla ohimenevä vaihe, mutta se voi olla häiritsevää. Ajoittain tapahtuvasta orgasmivaikeudesta ei tarvitse huolestua. Kumppanin kanssa on hyvä keskustella aiheesta, sillä se ei tarkoita millään tavalla, että seksikumppani olisi epäviehättävä tai riittämätön.

Kannattaa myös pohtia, onko vaikeus saada orgasmia tilannekohtaista, onko niin ollut aina vai liittyykö se nyt tämänhetkiseen elämääsi. Onko elämässä stressiä liikaa ja onko laadukasta lepoa tarpeeksi? Voiko yhteistä seksiänne varjostaa pelko raskaudesta tai seksitaudin saamisesta? Entä onko parisuhteenne kunnossa muilta osin?

Orgasmin saamisen vaikeus voi olla yhteydessä elämäntapoihin ja terveydentilaan. Onko kummallakaan teistä käytössä lääkitystä, joilla voisi vaikutusta orgasmin saamiseen? Entä onko elämäntapanne muuten hyvinvointia edistävää? Entä onko kummallakaan mitään kehon toiminnallista ongelmaa, joka voisi olla vaikuttavana tekijänä? 

Erittäin suuri merkitys on myös sillä että seksin aikana pystyy rentoutumaan ja olemaan sinut itsensä kanssa. Rentoutumista ja orgasmia usein kauemmaksi vieviä asioita ovat muun muassa heikko itsetunto, negatiivinen kehonkuva, pelko, ettei riitä niin seksitaidoiltaan kuin ei kehollisilta ominaisuuksiltaan. On tärkeää, että ihminen voisi tuntea itsensä hyväksi sellaisena kuin on ja vakuuttua omasta viehättävyydestään.

Orgasmin kannalta on tärkeää, että seksiin pystyy keskittymään ja heittäytymään rennosti. Ja ennen kaikkea voi kumppanin kanssa turvallisessa ilmapiirissä keskustella aiheesta. Tosin vaikka suhtautuisi rennosti seksiin, niin liiallinen orgasmin metsästys ei välttämättä auta asiaa. Onkin hyvä mieltää orgasmi vain osaksi seksiä, ei ainoastaan pelkäksi seksin päämääräksi.

On hyvä muistaa, että kyseessä voi olla hyvin pieni asia, jonka vuoksi orgasmi on teillä tuntemattomilla. Pieneltä tuntuvalla muutoksella voi olla suuri merkitys nautinnollisen seksuaalielämän kannalta. Olette varmasti jo oikealla tiellä, kun haluatte etsiä vastausta kysymällä neuvoa.

Orgasmin saamisen taitoaan voi parhaiten harjoitella sooloseksin avulla. Omaan kehoon tutustuminen on erittäin suositeltavaa jokaiselle. Sooloseksi opettaa sinulle kehosi reaktioista ja nautintoa tuovista mieltymyksistä. Pystyt tutustumaan itseesi juuri siinä tahdissa kuin se sillä hetkellä sopivalta tuntuu, eikä sinulla ole paineita laueta ketään toista varten. Joskus vaikeus saada orgasmi voi johtua suorituspaineista, negatiivisesta kehonkuvasta tai siitä, että ei tiedä, minkälaisesta kosketuksesta pitää. Rentoutumisella on suuri merkitys seksuaalisen nautinnon kannalta.

Sooloseksi siis vie sinut lähemmäs kokonaisvaltaista itsetuntemusta. Voit rauhassa omaa oloasi kuunnellen kiihottua, vaihdella kosketustapoja ja vaeltaa fantasiasta toiseen. Itsetyydyttäen voi ehkä itsekin arvioida, mikä orgasmin kokemisessa on vaikeaa. Jos orgasmi ei onnistu sooloseksissä, voi olla hyvä kääntyä lääkärin ja seksuaalineuvojan puoleen.

Voit myös käyttää apunasi erilaisia seksin apuvälineitä eli seksileluja hyödyksesi. Seksileluja voi myös yhteisymmärryksessä ottaa mukaan yhteiseen seksiin. Esimerkiksi penis-emätinyhdynnässä emätin ei välttämättä saa tarpeeksi sellaista stimulaatiota, että se johtaisi seksuaalisen nautinnon huipulle, vaan se vaatii klitoriksen hyväilyä myös. Klitoriksen kiihottamiseen voi käyttää klitoriskiihotinta, kieltä tai käsiä.

On siis tärkeää orgasmin kannalta, että kehoonsa tutustuu ja antaa sille aikaa. Rentoutuminen ja suorituskeskeisyydestä luopuminen voivat olla avainasemassa. Kumppanin kehon reaktioiden hyväksyminen ja innovatiivinen seksi voivat olla juuri niitä asioita, joita orgasmisi kaipaa.

Terveisin, Veera

Päivitetty 16.09.2019

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?

Related Articles