“Miksi pissahätä yllättää aina kesken seksin?”

Seksologin vastaus:

Hei! Kiitos kysymyksestäsi. Haluat tietää, miksi pissahätä iskee aina kesken seksin. Jos on käynyt vessassa ennen seksiä ja ei ole juonut tavallista enempää, niin syynä on todennäköisesti se, että virtsarakkoa painaa sisäiset sukulimet, jotka kiihottuessa paisuvat.

Naistyypillisille sukuelimille on tavallista, että Skenen rauhaset kiihottumisen myötä täyttyvät nesteestä. Rauhaset sijaitsevat virtsaputken välittömässä läheisyydessä ja ne avautuvat emättimen eteiseen. Kiihottuessa ne siis turpoavat ja samalla painavat virtsarakkoa antaen tunteen virtsaamisen tarpeesta. Joillakin Skenen rauhaset tyhjentyvät seksuaalisen kiihottumisen edetessä, mikä ilmenee ulos tulleena nesteenä. Siitä puhutaan usein nimellä naisen ejakulaatio eli squirttaaminen. Ulos purkautuva neste ei ole varsinaisesti virtsaa, vaikka nesteen seassa voi olla sitäkin. Virtsaamisen tarve yleensä häviää squirttaamisen myötä.

Naistyypillisistä sukuelimistä, klitoris myös turpoaa kiihottuessa, mikä tuottaa painetta myös virtsarakon alueelle ja siksi voi tuntua siltä, että pissattaa. Miestyypillisiin sukuelimiin kuuluva eturauhanen turpoaa myös kiihottuessa, ja myös se voi painaa virtsarakkoa aiheuttaen tunteen tarpeesta virtsaamiseen. Myös jotkut yhdyntäasennot voivat sellaisia, joista aiheutuu painetta virtsarakolle.

Joka tapauksessa tunne virtsaamisen tarpeesta on varsin tavanomainen ilmiö kesken seksin ja seurausta kehon luonnolliselle toiminnalle. Virtsaamisen tarpeessa ei ole mitään hävettää, niin kuin ei missään muussakaan kehon toiminnossa tai eritteissä. Jos pelkää minkä tahansa eritteen ilmenemistä seksin aikana, voi se viedä tilaa itse nautinnolta. Orgasmi voi jäädä saavuttamatta, jos kehoaan jännittää. Jos kuitenkin tuntuu, että ei voi rentoutua tuleva lakanapyykki mielessä, voi alle laittaa esimerkiksi pyyhkeitä. Jotkut saattavat pitää pissaamista kiihottavana, ja toivookin itsensä tai kumppanin pissaavan seksin aikana. Pissaleikit ovat varsin yleisiä. Kumppanin kanssa kannattaa ottaa puheeksi, jos nesteen tuleminen jännittää ja estää rentoutumasta. Fiksu kumppani myös ymmärtää, että kyse on kehon normaaleista toiminnoista.

Virtsaamisen tarpeelle ei mitään voi, muuta kuin välttää juomista ennen seksiä. Myös vessassa kannattaa käydä ennen, jos haluaa minimoida virtsaamisen tarpeen tuntua ja välttää ”oikean” pissahädän. Jos pissa tulee tahtomatta, voi olla hyvä harjoitella lantionpohjan lihaksistoaan. Vahvat lantionpohjan lihakset muun muassa vaikuttavat virtsakarkailun ehkäisemiseen. Vahvat lantionpohjan lihakset tehostavat verenkiertoa ja niin ollen seksin nautinnollisuutta. Lantionpohjan lihasten treenaaminen sopii kaikille sukupuolille.  

Jos tunne johtuu squirttaamisesta, siinä ei ole mitään hävettävää. Jos squirttaa, niin se voi kertoa siitä, että on osannut rentoutua hyvin seksiä varten ja nauttinut siitä. Rentoutuminen voi olla monelle vaikeaa, joten siitä kannattaa olla hyvillään.

Jos sinulla ilmenee sellaisia piirteitä virtsaamiseen liittyen, joita ei ole ennen ollut ja ne eivät selity millään syödyllä ja juodulla ravinnolla, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Tarkkailtavia asioita virtsassa ovat esimerkiksi sen väri tai että virtsaamisen tarpeeseen tulee muutoksia. Virtsa on kehon luonnollinen erite ja virtsaaminen normaali kehon toiminta.

Terveisin, Veera

Liittyviä artikkeleita