“Olen mies ja kärsin reumasta. Se tekee penis-emätinyhdynnöistä nauttimisen vaimoni kanssa vaikeaksi? Kaipaan neuvoja, kuinka harrastaa seksiä ja nimenomaan yhdyntöjä sairauden kanssa?”

Hei! Kiitos kysymyksestäsi. Kerroit, että sinulla on sairauksia, jotka nykyisellään häiritsevät seksielämääsi, eritoten. Kaipaat neuvoja, kuinka harrastaa seksiä ja yhdyntää, vaikka kivut koettelevat. On ikävää, että sinulla on kipua aiheuttava sairaus, joka haittaa myös seksielämääsi.

On melkein todennäköistä, että kipua aiheuttava sairaus vaikuttaa myös seksuaalisuuteesi. Voi olla haluttomuutta, pelko epäonnistumisesta ja fyysisiä vaivoja, jotka vaikuttavat seksin sujumiseen. Liikerajoitukset, emättimen kuivuus ja kivut nivelissä ovat esimerkkejä reuman tuomista puolista seksielämään. Lisävaivoja kuten voimattomuutta ja väsymistä voivat tuoda myös käytössä olevat lääkitykset.

Apua seksin onnistumiselle

Jotta yhdyntä olisi mukavaa reumasta huolimatta, voi olla tarpeen kokeilla erilaisia yhdyntäasentoja. Myös liukuvoiteen käyttö on tarpeen ottaa mukaan, vaikka emättimen kuivuus ei haittaisikaan. Perinteinen lähetyssaarnaaja-asento voi olla ylävartaloa kuormittava, jos käsissä ja käden nivelissä on heikkoutta. Parempia asentoja voi olla esimerkiksi yhdyntä kylkiasennossa. Myös ratsastusasento voi olla kehoa vähemmän kuormittava. Yhdynnän helpottamiseksi kannattaa asentoa tukemaan ottaa mukaan tyynyjä ja asentotukityynyjä. Joillekin voi asentotukivaljaistakin olla hyötyä. Tuet ja valjaat voivat monipuolistaa seksitapoja ja ne voivat auttaa siihen, että on uudenlaisia tapoja nauttia seksistä.

Muistutan vielä, että seksiä voi harrastaa monilla muillakin tavoin kuin pelkästään yhdynnän muodossa. Seksilelut voivat olla kättä pidempänä tai nautinnon lisääjänä. Tekovaginat, dildot ja vibraattorit ovat mitä parhaimpia seksin apuvälineitä. Nautintoa voi tuottaa myös käsillä ja suulla. Jokaisella on oikeus myös nauttia itsetyydytyksestä siinä määrin kuin haluaa.

Hienoa, että uskalsit kysyä neuvoa, koska seksistä voi nauttia, vaikka sairaudet runtelisivat kehoa, kunhan vain löytää oikeita tapoja siihen. Silloin seksi voi toimia kipulääkkeenäkin.

Terveisin, Veera

Liittyviä artikkeleita