“Tarttuuko sukupuolitauti seksileluista, kun niitä käytetään yhdessä?”

Hei! Kiitos kysymyksestäsi. On olemassa mahdollisuus, että seksivälineiden välityksellä voi tarttua seksitauti, esimerkiksi klamydia, jos seksivälineen pinnalla on ollut runsaasti eritteitä. Hiv ei todennäköisesti tartu niin helposti, koska se on viruksena hauraampi. Mutta vastauksena kysymykseesi on siis, että kyllä on olemassa mahdollisuus saada sukupuolitauti seksitautia kantavan ihmisen kanssa yhteiskäytössä olleen seksivälineen kautta.

Kondomin käyttö suojaa seksitaudeilta

Kondomin käyttäminen seksivälineen päällä tai sen kanssa on suotavaa. Kondomi suojaa seksitaudeilta ja pitää seksilelut hygieenisinä. Seksivälineet kannattaa aina pestä huolellisesti käytön jälkeen. Kannattaa myös mieltää genitaaleille tarkoitetut seksivälineet omiksi, henkilökohtaisiksi tavaroiksi, ei varsinaisesti jaettaviksi. Ihan kuin hammasharjakin on jokaisella sekin henkilökohtainen. Seksilelut ovat mukava lisä yhteiseen seksiin, mutta hygieniasta kannattaa pitää huolta, ettei limakalvoille pääse mitään, mikä aiheuttaisi tulehduksia tai seksitauteja.

Jos nyt kuitenkin käyttää seksileluja yhdessä, niin limakalvopinnan vaihtuessa kondomi kannattaa vaihtaa uuteen ja pestä lelu huolellisesti joko miedolla saippuavedellä tai leluille tarkoitetuilla puhdistustuotteilla. Myöskään samaa seksilelua ei kannata käyttää saman kehon eri limakalvoilla ilman kondomin vaihtoa tai lelun puhdistamista. Esimerkiksi anaalin alueen limakalvojen bakteerit eivät kuulu muualle kehoon.

Kondomin käyttö on helppoa ja edullista, joten ne ovat hyviä syitä käyttää kondomia sukupuolitautien ehkäisemiseksi. Penis-emätinyhdynnässä kondomi suojaa myös ei-toivotulta raskaudelta. Jos haluaa olla varma, ettei kanna seksitautia, on hyvä käydä sukupuolitautitesteissä. Seksitaudit ovat joskus oireettomia ja niitä voi kantaa tietämättäänkin.

Terveisin, Veera

Liittyviä artikkeleita