“Voinko todella rikkoa kumppanini peniksen?”

Seksologin vastaus:

Hei! Kiitos kysymyksestäsi! Kysyit, voitko rikkoa peniksen. Penis on paisuvaiskudosta, jossa on runsaasti hermopäätteitä, jotka aistivat kosketusta herkästi. Kysymyksesi on haastava, sillä penistä voi olla vaikeaa rikkoa käyttökelvottomaksi, mutta siihen voi aiheuttaa helposti hankaumia ja ihovaurioita.

Penis voi vahingoittua, jos terskan herkkä iho hankautuu rikki, saa siksi haavaumia ja voi ehkä jopa tulehtua. Liukuvoiteen käyttöä kannattaa suosia, jotta limakalvot pysyvät ehjinä.

Jos peniksen esinahka on tiukka ja sitä venyttää liian aikaisin ja liian rajusti, voi syntyä kipua ja verenvuotoa, myös kudoksiin voi tulla vaurioita. Jos esinahkaa haluaa venyttää, on hyvä olla hellävarainen ja käyttää apuna jotain liukastetta.

Joskus jos seksi on ollut tavallista rajumpaa, voi jälkikäteen ilmetä peniksen alueella kipua.

Punoitus ja kutina peniksessä saattavat aiheutua kuivattavan pesuaineen käytöstä. Peniksen pesuun huolellinen vesipesu on riittävä.

Punoitusta ja kutinaa voivat aiheuttaa seksitaudit tai kumppanin hiivatulehdus. Seksitaudit selviävät vain sukupuolitautitestillä.

Jos suuseksissä osuu hampaat penikseen, voi silloinkin tulla peniksen ihoon pieniä vaurioita. Vahinkoa voivat lisätä, jos hampaista siirtyy bakteereja vaurioituneeseen ihoon.

Penisrenkaat voivat vahvistaa erektiota, mutta ensimmäinen rengas kannattaa olla säädettävä, jotta sopivan koon hahmottaa. Liian pieni penisrengas aiheuttaa kipeää puristusta.

Penis voi myös murtua, mikä tosin on aika harvinaista. Murtuminen voi aiheutua siitä, että erektiossa oleva penis saa kovaa painetta. Se on mahdollista esimerkiksi silloin, jos penis osuukin voimakkaasti häpyluuhun emättimen sijaan. Murtumisesta seuraa kovaa kipua ja turvotusta ja murtuminen vaatii aina lääkärikäyntiä.

Yleensä keho hoitaa pienet kivut ja haavaumat itsestään, ja oireet helpottavat jo lyhyen ajan kuluessa. Jos niin ei kuitenkaan käy, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.

Terveisin, Veera

Liittyviä artikkeleita