Seksi ei lähtökohtaisesti ole sama asia kuin penis-emätinyhdyntä. Yhdyntä voi olla peniksen liikuttamista emättimessä ja se on tapa, jolla voi tulla raskaaksi. Mutta yhdyntää on myös seksivälineen tai peniksen liikuttaminen joko anaalissa tai emättimessä.

Yhdyntä on vain yksi keino harrastaa seksiä. Se ei ole vain mekaanista työntymistä toiseen, vaan molemminpuolista lähenemistä ja yhteisesti jaettu intiimihetki, jossa molempien osapuolten nautinto ja tyytyväisyys on yhtä tärkeää. Yhdyntää voi tehdä pikaisesti tai halulla hartaalla tavalla. Yhdynnän on myös sanottu lieventävän muun muassa stressiä ja vapauttavan kehon mielihyvähormoneja.

Penis-emätinyhdynnästä voi tulla raskaaksi, minkä vuoksi ehkäisystä kannattaa huolehtia hyvin, jos raskauden haluaa välttää. Jos kondomia käytetään yhdynnän aikana, se kuuluu olla penis-emätinyhdynnässä paikoillaan ennen kuin yhdyntään ryhdytään, jotta se on suojana ei-toivotulle raskaudelle. Peniksen luonnollinen liukaste, niin sanotut touhutipat, voivat sisältää siittiöitä. Raskaaksi voi tulla siis touhutipoistakin, joten kondomi on oltava yhdynnän alusta loppuun asti paikoillaan.

Kondomin käyttö suojaa raskaudelta ja myös seksitaudeilta. Kannattaa valita sopivan kokoinen kondomi ja ottaa kondomi mukaan osaksi yhteistä esileikkiä, niin se on luonnollinen osa koko seksiä. Joskus seksitaudit ovat oireettomia ja ne voivat tarttua muissa seksitavoissa, joten suojaamisesta kannattaa huolehtia. Varmuuden seksitaudittomuudesta voi saada käymällä sukupuolitautitesteissä.

Yhdyntäasennot

Seksin moninaisuuden ymmärtäminen on voinut laajentaa käsitystä siitä, mitä seksi on. Seksi ei ole heteroiden tekemää yhdyntää, jossa mies on päällä. Toki sitäkin, eikä siinä ole mitään väärää, mutta joillekin seksitapojen vaihtelevuus on voinut tehdä seksielämästä monipuolisemman. Ei ole myöskään yksioikoista, että monipuolinen seksielämä on sama asia kuin yhdyntäasentojen vaihtelu. Seksi on huomattavasti monipuolisempi käsite kuin yhdyntä eri asennoissa. Yhdynnästä kuitenkin puhuttaessa, jo se ajatustyö, että nainen saa olla aktiviinen ja olla penis-emätinyhdynnässä päällä, on saattanut parantaa kokemusta hyvästä seksielämästä. Samoin anaaliseksin arkipäiväistyminen on voinut tuoda seksielämään uutta piristystä kelle tahansa, joka sen omakseen on halunnut ottaa.

Jotkut asennot nousevat käytännöksi fantasioista, joita ihmisellä voi olla. Fantasioiminen seksin aikana on muutenkin suotavaa, sillä se voi lisätä halua ja kiihottumisen määrää. Fantasioiden avulla seksistä voi saada intensiivisen nautintohetken. Fantasioita ei ole pakko kuitenkaan lähteä toteuttamaan ja ne voi pitää itsellään siinä määrin kuin haluaa. Vaikka kokonaan. Fantasioissa kaikki on mahdollista.

Voi olla antoisaa, kun yhdyntäasentoja muuttelee sitä mukaan kuin se hyvältä tuntuu. Tai ihan vain sen käytännön takia, minkä ihmisten erilaiset anatomiat yhteensovittaakseen vaatii.  Jotkut asennot voivat tuntua nautinnollisemmilta, jos esimerkiksi penis osuu paremmin johonkin erogeeniseen kohtaan, kuten G-pisteeseen emättimen etuseinämässä. Yhdyntä takaapäin on tästä hyvä esimerkki ja sitäkin asentoa voi muutella sitä mukaa kuin mielikuvitus antaa myöden. Takaapäin yhdyntä mahdollistaa myös esimerkiksi klitoriksen tai peniksen hyväilyn samaan. Vastaanottajan lantion asentoa saa helposti yhdynnän nautinnollisuuden kannalta liikuteltua. Myös se vaikuttaa yhdytäänkö esimerkiksi anaaliin vai emättimeen.  Toiset taas pitävät sellaisista asennosta, joissa saa katsekontaktin toiseen. Esimerkiksi istuva asento tai perinteinen lähetyssaarnaaja tarjoavat siihen mahdollisuuden. Miksei myös seisoma-asennossa, jos vain jaksaa!

Yhdyntäkokemusta voi parantaa se, että asento on toimiva. Yhdynnässä voi kylkiasennossa, jossa toisen saa lämpimään syleilyyn. Kylkiasennossa voi olla myös hyvä, koska se ei kuormita osapuolten kehoa. Sekä anaali- että penis-emätinyhdyntä onnistuvat lempeästi tässä asennossa. Myös kädet jäävät vapaaksi hyväilemään muita kehon osia. Kylkiasento on hyvä myös silloin, jos emättimen alueella on kipuja, jotka estävät yhdynnän syvälle. Kylkiasennossa penetroiminen ei mene niin syvälle. Jos emättimen alueella on toiminnallisia häiriöitä ja kipua, voivat asennot, jossa kivun kanssa elävä on päällä, joko selkää tai kasvot toiseen päin, olla hyvä sen takia, että voi säädellä emättimeen sisääntuloa omien tuntemuksien mukaan. Lääkäriltä kannattaa pyytää seikkaperäisempiä ohjeita genitaalialueiden toiminnallisissa häiriöissä.

Yhdynnän vastaanottaja ja alla oleva voi myös pitää jalkojaan yhdessä, jolloin penetroiminen tuntuu tiukemmalta. Jalat ylös nostettuna, voi päästä syvemmälle, jos se tuntuu miellyttävältä. Syvälle tapahtuva yhdyntä voi tehdä kipeääkin, joten se pitää tehdä hellästi.

Joskus yhdynnässä olemista kannattaa helpottaa asentotuilla tai tyynyillä. Ne ovat tarpeen esimerkiksi liikuntarajoitteisilla. Verenkiertohäiriöistä kärsivän voi olla hyvä välttää sellaisia asentoja, joissa pitkää kuormitusta ei aiheudu käsiin tai olkavarsiin, jotta verenkierto pysyy vilkkaana ja raajat eivät kipeydy. Asento on hyvä olla mahdollisimman pysty. Seksikeinujakaan ei kannata unohtaa, vaan mieluummin testata rohkeasti.

Yhdyntä on siis monipuolinen tapa harrastaa seksiä. Se ei ole vain yhdessä asennossa tehtävää vaan monipuolinen tapa harrastaa seksiä. Yhdyntää saa vaihtelua eri asenoilla, rytminmuutoksilla tai sisäänmenokulmilla. Sitä voi tehdä peilin edessä, jolloin kiihottavuus hivelee silmiä. Suihkussa? Autossa? Sitä voi tehdä lähes missä vain, kunhan se tapahtuu ketään loukkaamatta. Siihen voi lisätä rooleja ja ottaa rekvisiitaksi asuja ja muuta materiaalia lisäämään kiihottumista. On siis mielikuvituksesta kiinni, kuinka antoisan kokemuksen yhdynnästä saa.

Itsetyydytys yhdynnän aikana

Kaikille orgasmin saaminen ei onnistu pelkän yhdynnän seurauksena, vaan kehon vaatii yksilöllisesti kiihottavaa stimulointia muistakin kehon osista.  Itsetyydytyksen voi ottaa mukaan yhdyntään ja tehostaa nautinnon tuntua. Itsetyydytys yhdynnän aikana ei siis ole osoitus siitä, ettei toinen tyydyttäisi, vaan se on enemmänkin nautinnon maksimointia. Toiselle osapuolelle se voi olla kiihottava näky.

Onkin hyvä, jos itsetyydytys on ollut osa elämää ja on sillä tavoin oppinut itsestään ja omasta nautinnosta. Silloin omasta nautinnosta on helpompi kertoa toiselle ja toisen on helpompi antaa hyvältä tuntuvaa nautintoa, kun tietää, mistä toinen tykkää. Seksistä puhuminen on järkevää, koska yleensä se lähentää pariskuntia, luo luottamusta ja antaa tietoa.

Nautintoa voi lisätä hyväilemällä klitorista sormilla tai seksileluilla. Anaalin stimulointi voi hieroa peräsuolen seinämiä tai lisätä hyvältä tuntuvaa painetta sukuelimiin samalla kun ollaan yhdynnässä. Loistavia leluja tähän tarkoitukseen ovat esimerkiksi anaalitapit, joita kaikki sukupuolet voivat käyttää.

Penisrenkailla voi yhdynnässä olla iloa siinä mielessä, että se vahvistaa peniksen erektiota. Näin ollen yhdyntä voi jatkua pitempään. Penisrenkaitakin on useita erilaisia, joista esimerkiksi sellainen, joka on vibraattorilla varustettu, antaa nautintoa osuessaan klitorikseen.

Seksileluja käytettäessä on hyvä muistaa, että vapaaehtoisuus niiden käyttöön on kaikilla osapuolilla. On muistettava tarkistaa käyttöön liittyvät ohjeistukset etukäteen ja huolehdittava niiden hygieniasta ja säilytyksestä oikein. Asianmukainen liukuvoide on hyvä olla mukana seksissä, jossa seksin apuvälineitä on mukana.

Kun yhdyntä ei onnistu

Joskus voi käydä niin, että vaikka halua ja intoa olisi, yhdyntä ei onnistu. Syynä voi olla esimerkiksi suorituspaineet tai kehon toiminnoissa olevat rajoitteet. Varsinkin emättimen alueen kiputilat voivat olla kehoa ja mieltä rasittavia. Niissä kannattaa aina mennä lääkärin tarjoaman avun luo. Samoin pitkään jatkuneissa erektio-ongelmissa on lääkärikäynti tarpeen. Huomiota kannattaa kiinnittää ylipäätään terveyttä edistäviin elämäntapoihin, sillä niillä on vaikutusta myös seksuaaliterveyteen.

On hyvä, että yhdyntävaikeuksista puhutaan avoimesti ja kunnioittavasti kumppanin kanssa. Yhdyntä ei saa tehdä kipeää, eikä sitä kuulu tehdä vastentahtoisesti. Epäonnistumisen pelko tai kivun kokemukset tuskin ovat onnistuneen yhdynnän takaajina.

Joskus jos yhdyntä ei onnistu, voi siitä seurata virheellisiä käsityksiä, jos asiasta ei puhuta. Esimerkiksi toinen voi luulla itsensä olevan vähemmän viehättävä, jos yhdyntä ei ota onnistuakseen. On hyvä puhua, miltä kehossa tuntuu niin hyvistä kuin epämiellyttävistä tuntemuksista. Myös mahdollisista suorituspaineista: miksi niitä on ja miten niistä pääsee irti. Kukaan ei ole seppä syntyessään, kuten sanonta kuuluu, pätee tässäkin. Yhdyntää oppii vain kokemuksen kautta ja että on vastaanottavainen kaikella siihen liittyvälle, jotta se ei ole vain ”suoritus”, jos niin ei halua.

Yhdynnän onnistumiseen vaikuttaa paljon, kuinka kiihottunut on ja kuinka paljon sitä haluaa. Keho voi reagoida fyysisesti erilaisiin ärsykkeisiin ja kiihottumisreaktio voi alkaa. Tarvitaan kuitenkin halua myös antaa kiihottumisen edetä yhdyntään asti. Joskus taas voi olla toisinpäin: halua on, mutta fyysiset reaktiot jäävät vähäisiksi. Silloin seksin apuvälineiden, kuten liukuvoiteiden ja erilaisten seksilelujen käyttö voi olla ratkaisuna oleellista.

Toiset vaativat pitemmän esileikin, joka valmistaa kehoa yhdyntään ja toiselle riittää vähempikin. Kyky rentoutua yhdyntää varten on tärkeää, jotta keho voi valmistautua yhdyntään kokonaisvaltaisesti. Jännitys voi tuntua koko kehossa. Jokaisella on yksilölliset tavat rentoutua sopivassa määrin, joten niihin kannattaa paneutua. Esimerkiksi syvähengitys voi auttaa rentoutumisessa.

On hyvä myös huolehtia limakalvojen kosteutuksesta. Limakalvojen kuivuus voi johtua monista eri syistä. Kuivuus ja hankaus eivät ole hyvä yhdistelmä, sillä kitka voi aiheuttaa arkuutta. Kosteutta kannattaa siis olla limakalvojen suojaamiseksi. Liukuvoiteen käyttö yhdynnässä on suotavaa, vaikka luonnollista kosteutta kehittyisikin. Liukuvoiteen käyttö tekee yhdynnästä hyvää ja miellyttävää. Erilaisia liukuvoiteita on runsaasti tarjolla, joten niitä kannattaa testailla, jotta eri tarkoituksiin löytyvät ne itselle mieleisimmät vaihtoehdot. Koostumukseltaan paksummat tai silikonipohjaiset liukuvoiteet ovat hyviä yleensä anaaliyhdynnässä. Ne säilyttävät liukuvuutensa hyvin. Laadukas vesipohjainen liukuvoide voi olla riittävä penis-emätinyhdynnässä ja seksilelujen käytön yhteydessä. Varsinkaan anaalin alueelle ei luonnollista kosteutusta synny, minkä vuoksi liukuvoiteen käyttäminen on erityisen tärkeää. Liukuvoide myös tekee kosketuksesta pehmeää ja miellyttävän tuntuista.

Luonnollista kosteutusta yleensä erittyy emättimen alueelle, kun huolehditaan kiihottavasta esileikistä. Se voi olla hierontaa, pornon katsomista, käsi- tai suuseksiä. Kiihottuessa penis saavuttaa erektion ja emätin kostuu ja laajenee. Sukuelinten fyysiset muutokset ovat onnistuneen yhdynnän peruslähtökohtia. Käsi- tai suuseksi eivät lähtökohtaisesti ole ainoastaan kiihottamista varten. Ne voivat olla osa seksiä tai pelkästään jompaakumpaa ilman, että se johtaisi yhdyntään.

Lantionpohjan lihaksiston treenaamisesta hyötyvät kaikki sukupuolet ja siitä on hyötyä yhdynnässä. Lantiopohjan lihasten treenaaminen vahvistaa lihaksia ja opettaa tiedostamaan niiden rentouttamista. Hyvässä lantionpohjan lihaksistossa veri kiertää hyvin ja seksuaalireaktiot toimivat yleensä paremmin. Lantiopohjan lihaksistosta on hyötyä myös muun muassa virtsankarkailun ehkäisemisessä.

Yhdyntää harrastaessa kannattaa aina miettiä, että tekee sellaista, mikä tuntuu hyvältä. Nautintoon kuuluu, että pitää siitä, mitä tekee ja löytää siitä iloa. Kukaan toinen ei voi sanoa toisen puolesta, mikä kenellekin on hyväksi ja toimivaa. Hyvä seksi on oman näköistä ja oloista. Se voi olla yllättävää tai rutiininomaista. Se voi päättyä orgasmiin tai vasta alkaa siitä!

Liittyviä artikkeleita